Biodlare, PÅ RIKTIGT

 I dag så har vi arbetat med våra skattlådor. Tänk att man ska behöva göra en himla massa själv på något som borde varit färdigbyggt när man köper dem! Calle har gjort täckbrädor och lister så att täckbrädorna ligger kvar och så att skattlådorna står stadigt på varandra när man staplar dem. Själv så spikade jag fast 4 st ramdistanser i varje skattlåda.


  När arbetet med skattlådorna var klart så tog vi en liten paus med kaffe och vatten. Sen så var det dags att dra på sig rymddräkterna och samlade ihop allt som vi skulle ha med till kuporna.

  I dag var vår uppgift att leta ägg, yngel, drottning och se till att eventuella drottningceller plockades bort. I bägge kuporna hittade vi drottningarna. I den första så hade drottningen ett varroakvalster på ryggen, så nu oroar jag mig för det!


  Drottningen är det biet med de korta vingarna och en roströd "plupp" på ryggen. Och "pluppen", ja det är varroakvalstret!

  Varroakvalster har nästan alla samhällen, så egentligen är det onödigt att jag jagar upp mig. Dags att se till att hålla kvalstren i schack istället och koncentrera mig på allt det positiva med våra kupor, vilket är en himla massa. Bl a så var bina väldigt snälla, vi använde varken pusten eller vatten för att lugna ned dem. De producerar honung för fulla muggar och det verkar som att bägge drottningarna gör det de ska, nämligen lägga ägg!


Kommentarer

 1. Shit va kul att ni har kommit igång. Jag samlar burkar för rullt :-)

  SvaraRadera
 2. fullt... ska det ju vara såklart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, fast jag tycker att samla för rullt är ganska bra det också!
   //Monzan

   Radera
 3. Gåsviksbin är i full gång,
  Låter som en himlasång,
  Där står Calle med en tång,
  Fixa skattlådor i ett fjång,
  Monica fixar en list,
  Allt passar,
  Javisst, javisst

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken fantstisk vers, om någon ville komma upp med en melodi, ja då skulle ju Gåsvik ha en egen Nationalsång!

   Radera

Skicka en kommentar