En tur till fastlandet.....

........Och vad hittar man väl där?

Det var aldrig meningen att vi skulle åka till fastlandet, men jag frågade Calle om vi inte skulle åka över och ta en tur i Lumpboden. Han tyckte att det var en god idé, så efter klippningen tog vi 1220 färjan över. Det innebar att vi hade gott om tid på oss. Nästa färja skulle inte gå förens 1320. Det är det längsta uppehållet under dagtid. De har sin lunch mellan 1240-1310. Den är inte lång, men det är i alla fall en rast!

För att återgå till vad vi hittade på fastlandet. När vi går på lumpboden, kollar vi alltid efter lergods som heter Gabriel. I dag hittade vi en vas. Turkos och fin, men den har jag glömt att ta bild på. Vi hittade också en gjutjärnspanna. Den vi köpte sist var en storlek för liten och nu hittade vi storleken större. Men det var fortfarande inte det väsentliga. För jättefyndet vi gjorde var faktiskt något vi talat väldigt länge om att köpa. Kokboken som vi behöver för att tillaga maten, var köpt sedan länge. Det vi saknade var ett kärl. För att vara exakt så var det en syrningskruka vi saknade och där stod den, det var nästan så att jag snubblade över den, en tioliterskruka. Jippi! Och billig var den också, bara 350 kronor, normalt så kostar de runt det dubbla.

Stolta tog vi vägen förbi affären när vi åkte hem. Två stora vitkålshuvuden köptes till det som redan låg hemma.

Så fort vi kom hem så startades ugnen, för ja, vi bakar även denna helg, och så satt vi i gång att riva vitkål. När vitkålen är riven, så ska den stompas och salt tillsättas, det gör man för att få ur vätska ur den.


När den stompats, fyllde vi nästan upp hela syrningskrukan. Vi slog på lite saltvatten, la en skål med en påse vatten som tyngd, allt för att kålen skulle hållas på plats. På med locket och så låsa locket med vatten. Nu ska den stå i 20-22°c i två dagar. Sedan ställs den svalare, ca 15°c. Vi har en himla tur, för vår tvättstuga brukar hålla just 15°c. Där ska den stå i ca14 dagar, sedan så flyttar man över kålen till glasburkar som man förvarar i kylskåp. Om man lyckas, så ska den kunna hålla upp till ett år, men det återstår att se hur det blir med det.


Brödet då? Jo, det blev så himla bra, så jag tror nästan inte att det är sant. I tre helger har vi nu bakat av vår surdegskultur och brödet blir bara bättre och bättre!Kommentarer

 1. Vad kul, ni hittar på så mycket spännande! Brödet ser gott ut! Pelle hälsar att vaxbönor blir jättegoda mjölksyrade. Kram Lisa & Pelle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får se till att odla en hel del av det då nästa år! (Odlade lite i år, får helt enkelt kliva upp ett, eller kanske två snäpp och odla massor)
   Kram

   Radera

Skicka en kommentar