I går, kurs

I går så var det Biodlar kurs igen. Det är alltid jättekul och jättebra. Förutsatt att man inte är så trött, så som jag var i går, så lär man sig också en himla massa och det är ju det som är det viktiga. I går så hade jag  en riktigt ordentlig AHA upplevelse faktiskt. Alltid lika kul när polletten trillar ned på rätt plats. Jag lärde mig och riktigt förstod hur man gör en avläggare. Och att göra avläggare är jätteviktigt. Det gör man för att antingen man vill utöka biodlingen med fler samhällen, eller för att något samhälle dött under vintern. I Sverige så dör omkring 15% av alla samhällen varje år. Oftast så beror det på ett kvalster att samhällen dör.
Bilden har jag lånat ifrån nätet.

Varroakvalstret är de två mörka prickarna på biet. Varro finns i alla, åtminstone i nästan alla samhällen, det gäller bara att hålla efter och se till att de inte får övertaget.

Hade jag varit lite piggare så hade jag kanske lärt mig något mer, men eftersom avläggare och varrobekämpning är två så viktiga saker att kunna, så nöjer jag mig med det!

Ha det gott!

Kommentarer

 1. Bra att du lär dej :) Du får lära mej lite sen så jag kan vara behjälplig om det behövs. Vill lära mej göra honung och salva!

  SvaraRadera
 2. Verkligen intressant! Jag har drömt om att ha bikupor men det har stannat vid en dröm. Däremot försöker jag att odla blommor som gillas av bin, fjärilar och humlor. Det är så mysigt att sitta vid rabatten och ha dessa omkring sig.
  Kram

  SvaraRadera
 3. @Susanne, du borde inte lämna det vid en dröm. Drömmar är till för att förverkligas!
  Jag har tänkt i 10 år och äntligen slagit till. Kursen är super och ska man tro dem som håller på, så är det inte så mycket arbete med dem när man lärt sig!
  Ha det!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar