Hur vet man om Borlottobönorna är mogna?

Till skillnad ifrån andra år, då jag endast odlat Sockerärtor, har jag i år odlat flera bönsorter. Bland annat så har jag odlat vanliga gröna brytbönor, En Gul vaxböna och så en vacker sort, Borlottobönor! Sockerärtor har vi skördat och ätit massor av. Jagar även förvällt och fryst in. Så utav dem kan vi äta av i vinter. De gula vaxbönorna har inte varit någon stor succé, kanske beror det på att de har vuxit i skuggan av Squashen. Åtminstone en gång har vi ätit av dem. De vanliga brytbönorna har vi ätit av några gånger, men inte heller de har varit någon lysande succé. Nästa år, så lovar jag att jag ska ha växtstöd, låta de växa ostört och vattna dem. Om inte det gör så att jag får större skörd, så ger jag nog upp bönor.

Att jag inte ovan har nämnt Borlottbönan, beror på att jag inte har skördat utav den ännu. En orsak är att de inte fick någon färg för ens just nyligen, en annan orsak är att jag inte vet hur de ska se ut när man skördar dem. Så här såg mina bönor ut i går. Är det ok att skörda?

Ganska så olika i färgen!

I dag så ska vi gjuta klart betongväggen till växthuset, sen hoppas vi hinna se F1 loppet ifrån Singapore.

 

Kommentarer

 1. Jag har skördat mina. Jag vet inte om vi har samma sorts borlottoböna, men mina ser ut som små polkagrisar där inne i skidorna. Testa att öppna en skida och se.

  Vad ska du göra med dina? Jag odlar mest mina för att de är så vackra. Men när det kommer till matlagning så känner jag mig lite handfallen. Tanken var att jag skulle göra en ribolita - men svartkålen åt fjärilslarverna upp, så jag får göra ett nytt försök nästa år ;)

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Linda! Jag får gå ut och kolla i morgon.
   Först så hade jag tänkt att fråga svärmor efter ett bra recept, men sen så googlade jag på recept och hittade en sallad som såg jättegod ut!
   Monzan

   Radera

Skicka en kommentar